Frederik Christian I. av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg [26302]
(1721-1794)
Charlotte Amalie Wilhelmine av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Pløn [26303]
(1744-1770)
Christian August Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg [26304]
(1768-1810)

 

Familiekoblinger

Christian August Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg [26304]

  • Født: 9 jul 1768, Augustenborg slott, Danmark
  • Død: 28 mai 1810, Kvidinge, Skåne, Sverige 41 år gammel
  • Begravet: 1810, Riddarholmskyrkan, Stockholm

  Generelle notater:


1803 ble Christian August utnevnt til sjef for Det søndenfjelske infanteriregiment og til kommandant på Fredriksten, og fra han kom til landet i mars året etter og frem til utgangen av 1809, tilhører hans liv og gjerning fullt ut Norge.
Krigen med Storbritannia og fra 1808 med Sverige stilte Christian August overfor veldige problemer. På den ene side måtte han kjempe mot fienden fra øst, på den annen side stod han overfor enorme forsyningsproblemer. Under felttoget i 1808 vant han store slag mot svenskene ved Toverud og Prestebakke, og det ble tatt et stort antall krigsfanger.
En svensk styrke på 1400 mann inntok stillinger ved Prestebakke, Ende og på Berby. Prins Christian August var kommandant på Fredriksten, men p.g.a. krigutbruddet overtok han som kommanderende general sønnenfjelds og overlot kommandoen til obers Juul. Prins Christian Augustts ordre lød på at Juul skulde gjøre forsøk på at sprenge sentrum av den findtlige postering i Endingdalen og om mulig kaste dem ut over grensen . Oberst Juul var ved sykelighet forhindret fra å delta i angrepet og måtte overlate kommandoen til kaptein Arild Huitfeldt. Normennenenes plan lykkedes og de vant en overveldende seier med tap av bare 2 offiserer og 3 menige, mens 6 var såret. De svenske tap var 60 døde, 34 sårede og 361 fanger. Over hele landet vakte seieren ved Prestebakke jubel, og prins Christian August uttalte bl.a. Alle har vist seg som mend av mandigt mot og ære. Men for alle har kaptein Arild Huitfeldt, løytnantene Spørck og Magnussen utmerket seg ved det overlæg og den raskhet, med hvilken de har dirigert det hele . På Prestebakke kirkegård ble de falne normenn og svensker lagt i en fellesgrav midt på kirkegården. Graven er nå slettet.De overlegne svenske korps ble drevet tilbake, og fra sommeren 1808 satte ingen svensk soldat mer sin fot på norsk jord.
29. desember 1809 ble han valgt til tronfølger i Sverige og forlot Norge 7. januar 1810. Avskjeden med ham ble storslagent markert i Christiania. Selskabet for Norges Vel ble stiftet i forbindelse med prinsens avreise.
Sin siste dag i Norge tilbrakte han på Rød herregård i Halden som gjest hos Carsten Tank d.y. I hagen skrev han på fjellveggen innskriften , en innskrift som senere ble hugget inn i fjellet med en kongekrone over. Denne er den dag idag synlig og oppmalt i hagen på herregården.

Christian August døde brått under en militær manøver 28. mai 1810, styrtet av hesten pga. et hjerneslag, og ble dødsfallet av enkelte sett på som , og ryktet bedret ikke forholdet mellom de krigende partene. Under begravelsen i Stockholm 20. juni oppsto kaos og riksmarskalken, Axel von Fersen som av enkelte ble beskylt for å stå bak tronarvingens død, ble lynsjet til døde av folkemengden.




Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 15 jul 2024 med Legacy 10.0, en avdeling av MyHeritage.com; innholdet er copyright og vedlikeholdt av thors.diesen@gmail.com