Halvor Hoel [25448]
Malene Halvordatter Hoel [25447]
(1735-1766)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. Johan Pedersen Neumann [25446]

Malene Halvordatter Hoel [25447]

  • Født: 1735, Nes på Hedemarken
  • Ekteskap (1): Johan Pedersen Neumann [25446] i 1765 i Nes på Hedemarken
  • Død: 5 jul 1766, Lille Staf, Ringsaker 31 år gammel
  • Begravet: 21 jul 1766, Ringsaker

   Årsaken til hennes død var Myrdet av sin tjenestepike.

  Generelle notater:

Hun fikk en sørgelig endeligt. Hun ble drept av sin tjenestepike Berte Olsdatter.
I forhørsprotokollen opplyses følgende om dette mord:
Berte Olsdatter hadde tjent hos prokurator Neumann 1 års tid. I det siste halve året hadde hun vært beskjeftiget med mordtanker overfor sin matmor uten at hun kunne angi noen grunn for det. Disse sykelige tanker drev henne til å planlegge mordet 5 ganger.
Første gang hadde hun bestemt seg for å puffe henne i en brønn i nærheten men hun oppga tanken fordi hun fant ut at brønnen ikke var dyp nok.
Så tenkte hun at hun dytte henne utfor trappen men hun oppga også dette av frykt for at det ikke ville drepe henne. Så lånte hun en hakke på nabogården Hovde som hun tenkte å slå henne i hjel med om natten. Men da hun hadde gjordt seg i stand til å utføre mordet på denne måte synes hun allikevel at det var synd å drepe henne mens hun sov.
Da dette også ble oppgitt, laget hun en plan om å drepe henne med øks.
Hun fikk tak på en slik og gjemte den godt. En dag fulgte hun matmor ut på jordet men besinnet seg da hun så at hun kom henne i møte.
Endelig, en da da hun fulgte sin matmor som var til hest et stykke på vei til til Hoel i Nes, tenkte hun på å stikke henne i hjel men også det ble oppgivet.
Men 15 juli 1766 fikk hun overtalt madam Neumann til å være med ut i skogen for å plukke bær. Hun bar da øksen med seg gjemt under skjørtene og da hun så matmor bøyde seg ned for å plukke et jordbær, slo hun henne i venstre tinning med øksen så hun falt. Så slepte hun henne inn i et kjær og hugget henne for sikkerhetsskyld ennu to ganger og slo så et tau om hennes hals for at det skulle se ut som hun hadde hengt seg.
I løpet dagen ble den myrdede savnet (hennes mann var ikke hjemme). Berte var frekk nok til å bli med å lete etter henne.
Hun ble dømt til av skarpretteren til å knipes 5 ganger med glødende jerntenger, en gang ved gjerningsstedet, 3 ganger under veis til retterstedet og en gang ved selve blokken.
Derpå skulle hennes hånd levende avhugges og så hodet. Legemet skulle legges på steile og hode og hånd skulle sette på stake over legemet.
Det er vel sannsynlig at dommen ble litt mildere ved benåding


Malene giftet seg med Johan Pedersen Neumann [25446] [MRIN: 8968], sønn av Peder Jørgensen Neumann [25134] og Elisabeth Lemmich [25135], i 1765 i Nes på Hedemarken. (Johan Pedersen Neumann [25446] ble født i 1734 i Bragernes , Drammen, døpt den 14 okt 1734 i Bragernes , Drammen, døde i 1768 i Lille Staf, Ringsaker og ble begravet den 31 mai 1768 i Ringsaker.)




Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 15 jul 2024 med Legacy 10.0, en avdeling av MyHeritage.com; innholdet er copyright og vedlikeholdt av thors.diesen@gmail.com