Andrè Stang [13346]
- Født: 14 aug 1903, Saigon, Indo-China
Generelle notater:
Fra boken om: "Den Fredrikshaldske slekt STANG" har vi hentet følgende:
I Andrè støter vi på en interessant og egenartet skjæbne i Stangeslekten. Han kom tidlig på skole i Frankrike, blev student i Paris i 1920 og tok der i 1926 juridisk embedseksamen (docteur en droit) med beste karakter. Efter fullført militærtjeneste blev han i 1928 utnevnt til kaptein i reserven. Så ble han grepet av religionen. I slutten av 1928 trådte han inn i Dominikaner-ordenen i Angers og avla sitt munkeløfte i 1929. Efter 5 års teologiske studier blev han presteviet i 1934 og efter ytterligere 2 års studier ved Dominikanernes Universitet i Rom, hvor han i 1937 tok doktorgraden i teologi (på italiensk), blev han i det sist-nevnte år utnevnt til professor i apologetikk (en teologisk disciplin som har til særlig oppgave å forsvare kristendommens sandhet mot angrep) ved studie-klosteret Saint-Alban i Syd-Frankrike. I 1943 blev han valgt til prior (forstander) for dette kloster. - I 1949 blev han forflyttet til Lyon som forstander for det derværende store Dominikanerkloster, og i 1955 blev han utnevnt til prior Dominikanerklosteret i Rennes i Bretagne, som han hadde i mange år; - Ved siden av sitt arbeide i denne stilling utøvde han en omfattende virksomhet som foredragsholder rundt om i Frankrike. I 1955 var han den franske dominikanerordens første-delegerte til et møte i Roma, hvor der blev valgt ,,general" for ordenens verdensorganisasjon. André Stang besøkte Norge for første gang høsten 1955. Han forsto over hodet ikke norsk. Men overfor de slektninger som han kom i kontakt med i Oslo under sitt besøk, la han for dagen en varm interesse for sin fars slekt og sin fars hjemland. Det kan tilføyes, at det var en nydelse å høre ham tale sit morsmål.
Skjebnens spill1 kan føre slektens generasjoner til mange fremmede kyster. Etterkommere efter eldre ledd i den Fredrikshaldske slekt Stang har slått ro flere land i Europa, på den annen side av havet i U.S.A., Vest-Indien og Syd Amerika, i Afrika og i de fjerneste himmelstrøk på den annen side av kloder Australien. Men skjebnens spill har også ført medlemmer av slekten til en kors med et ganske eiendommelig møte: Som det vil erindres fra det foregående, blev datter av statsminister Frederik Stang, Cathrine Stang, gift med en fransk diplomat, Albert Hepp. Deres sønn Achille Hepp, blev fransk officer, gift med en fransk dame og fikk en datter Marguerite, som i 1933 ble gift med en fransk fabrikk-direktør, Monsieur Michel Rouilly, som er bosatt i Paris. Marguerite Rouilly har aldri vært i Norge og forstår ikke et ord av sin farmors morsmål. Den ovenfor omhandlede André Stang, som er sønnesønn av Frederik Stangs yngre bror, sorenskriver August Stang i Arendal, er - naturlig nok - også helt fransk. Under hans besøk i Oslo høsten 1955 spurte jeg ham, om han noen gang hadde hatt forbindelse med sin i Paris bosatte tremenning Achille Hepp. Det hadde han ikke. Men han kjendte godt familiens navn, han var fortrolig med slektskapsforholdet, og han visste også, at Achille Hepp var avgått ved døden. Jeg fortalte ham da, at Achille Hepp etterlot sig en datter, Marguerite, som nå het Marguerite Rouilly, og som var bosatt i Paris; jeg ga ham også hennes adresse. - Da André Stang kom tilbake til Frankrike, avla ham besøk hos fru Marguerite. Det blev et meget vellykket besøk, der oppstod gjensidig sympati på slektskapets vegne, og de to slektninger beholdt kontakten med hinannen. Så begav det sig, at Marguerite Rouillys datter, Mademoiselle Brigitte, skulde gifte sig i Paris i februar 1959. Brudens foreldre sendte min hustru og mig den i Frankrike vanlige meddelelse om den forestående ekteskapsinngåelse og en vennlig innbydelse til å komme til Paris til brylluppet. Det var vi avskåret fra. Men stor var vår overraskelse, da vi læste i innbydelsen, at vielsen skulde foretas av vår felles slektning, dominikanerpateren André Stang, prior for et av de store klostre i Frankrike. Nedenstående er en fotostatkopi av siste avsnitt av den trykte meddelelse om giftermålet:
ET VOUS PRIENT DASSISTER A LA BÉNÉDICTION NU PT IA LE QUI LEUR SERA DONNÉE PAR LE RÉVÉREND PÉRE STANG. PRIEUR DES DOM1N1CA1NS DE RENNES. LE VENDREDI 6 FÉVR1ER 1959. A MIDI. EN LÉGL1SE SAINT-HONORÉ DEYLAU.
Det går da underlig til her i verden. Frederik Stangs i Frankrike bosatte oldebarn gifter bort sin datter i Paris, og vielsen forrettes av den i Frankrike bosatte sønnesønn av Frederik Stangs bror, sorenskriveren i Arendal.
|